dalmatinska kokoš

subota, 06.12.2008.

Das Dalmatiner huhn-Dalmatinska kokoš

Prijevod iz knjige Armina Arbeitera " Handbuch der Nutzglefugelzuht fur Osterreich und die Dounaulander" iz 1914 godine.
Dalmatinska kokoš predstavlja iznimno interesantan tip srednjoeuropske kokoši.
Dok usjevernom dijelu Dalmacije (ogranićeno na Hrvatsku obalu i zaleđe) obitava Hrvatska kokoš, u južnoj se Dalmaciji pojavljuje sredozemni tip kokoši.
Mogučnost da je u neka zabaćena područja stigla svježa krv u prošlosti, može se isključiti, što znači da je ova kokoš pra tip europske kokoši.
U odnosu na većinu srednjoeuropskih kokoši koje uglavnom imaju crveni ili žuti iris(uz poneki izuzetak:Rammelsloher, Bohmen) kod ove kokoši se pojavljuju tamnosmeđe oči i tamne boje lica.
Ova ćinjenica zajedno sa karakterističnim crtama tijela podsjeća na druge sredozemne pasmine( minorka,andaluzijska kokoš).
I kod ove kokoši pojavljuju se sve zamislive kombinacije boja(ćesto i u istom leglu) sa kukmicama ili glatke glave i ćesto su tamne boje.
Ćini se da je prirodni odabir svijetlih boja( bijela, svijetložuta) izazvan snažnim grabljivicama jako otežan.
Boja nogu ove kokoši je tamno plava do crna.
Volja je u pravilu slabo razvijena i prikladna za unos malih kolićina hrane, ali su životinje stalno u pokretu i traže hranu, Na kontinuirano hranjenje nisu naviknute.
Karakteristike koje su navedene za Istarsku kokoš: nedostatak vode i zelene hrane, oskudna prehrana, kod ove se kokoši javljaju još u večoj mjeri.
Ova je kokoš sa najmanjim mogučim zahtjevima što se tiće hrane i držanja, a uvjetno omogučava peradarstvo od kojeg se ima koristi. pod tim uvjetima druge pasmine uopće ne bi mogle egzistirati.
Jaja su potpuno bijela, teška50-56 grama.
Meso je suho, štoje posljedica klime i prehrane, te visoke zahtjeve ispunavaju mlade životinje. Ovu karakteristiku ova kokoš dijeli sa svim sredozemnim pasminama, naroćito istočnog sredozemlja.
Prema tome, uzimajući u obzir uvjete u kojima živi, ova je kokoš na prvom mjestu, vrhunska za ova područja.
Uz odgovarajući uzgoj i prehranu nije ju teško dovesti do višeg stupnja domstifikacije i iskoristivosti.
U postojećim prilikama nije za očekivati trajno poboljšanje, križanjem sa zahtjevnim, teškim, umjetnim pasminama.

- 21:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #